Passwd Komutu Nedir?

Dünya üzerinde en çok kullanılan işletim sistemlerinden biri olan Linux, özgür bir şekilde hareket edebileceğiniz kodlama sistemi ile özellikle bilişim konuları ile ilgilenen kişiler için ideal bir işletim sistemidir. Günlük yaşam için en çok tercih edilen işletim sistemi Windows olsa da, Linux kullanıcılarının sayısı da azımsanmayacak kadar fazladır. Linux içerisinde herhangi bir işlemi gerçekleştirebilmeniz için birçok farklı komut bulunmaktadır. Bunlardan biri de passwd komutu. En sade anlatımı ile parola güncellemeleri için bu komut kullanılmaktadır. Passwd komutu kullanılırken kuyruk komut adı verilen farklı komut şekilleri ile yapılmak istenen işlemlerde farklılıklar meydana getirilebilir.

  • [-k] geçerlilik süresi dolmuş olan parolalar için güncelleme gerçekleştirmek için kullanılır. Kullanıcı henüz süresi dolmamış olan parolaları kullanmaya devam edebilir.
  • [-l] yalnızca root kullanıcının kullanabileceği bir seçenektir. Belirtilen hesabın kilitlenmesi için kullanılmaktadır.
  • [-u] kilitli parolaların kilidini kaldırarak kullanıma açık hale getirmek için kullanılan seçenektir. Bu seçenek de yalnızca root kullanıcı tarafından kullanılabilir. [-l] seçeneğinin tam tersi işlemi gerçekleştirmektedir.
  • [-d] bir hesabın parolasın yok etmek için kullanabileceğiniz en pratik ve en basit seçenek budur. Belirtilen hesabın parolaya ihtiyaç duyulmadan açılmasına olanak tanır. Yalnızca root kullanıcı içindir.
  • [-n] yalnızca root kullanıcı için kullanılabilir olan bu seçenek, geçerlilik süresi tanımlamayı destekleyen hesap türlerinde, minimum geçerlilik süresinin belirlenmesi için kullanılmaktadır. Süre gün cinsinden belirtilir.
  • [-x] yine yalnızca root kullanıcı tarafından kullanılabilen bu seçenek, parola için azami geçerlilik süresinin gün cinsinden belirlenmesi için kullanılır.
  • [-w] geçerlilik süresi tanımlamayı destekleyen hesap türlerinde, parola zaman aşımına uğradıktan sonra hesap tamamen iptal edilene kadar ne kadar süre bekleneceğini gün cinsinden belirlemek için kullanılır. Yalnızca root kullanıcı içindir.

Parolalar için genel anlamda belirtme gereği duyduğumuz iki faktör, güvenlik için oldukça önemlidir. Öncelikle parolanızı hiçbir yerde kaydetmeden aklınızda tutmanızı önermekteyiz. Güvenlik açısından bu son derece önemlidir. Herhangi bir yerde kayıtlı olan parolanıza ulaşılma ihtimali her zaman için vardır. Bunun haricinde bütün parolalarınızın aynı olmaması da güvenlik açısından önemlidir. Son olarak da tahmin edilmesi güç ve karmaşık bir parola kullanmanız güvenliğiniz açısından son derece önemlidir.