OWL Nedir?

Günümüzde hemen hemen her işlem bilgisayarlar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Hem gündelik işlerin sistemli bir şekilde yürütülmesi hem de büyük teknolojilerin verimli bir şekilde kullanımı, teknoloji ile birlikte daha da basit bir hale gelmektedir. Gelişen teknolojinin efektif bir şekilde kullanılabilmesi için de çeşitli programlama dilleri geliştirilmektedir. Bu programlama dilleri ile birlikte hem amaca hem de genele yönelik çeşitli çalışmalar yürütülebilir. Bu noktada dilin kullanışlı olması veya spesifik işler için de belirli özelliklerin önceden tanımlanmış olması gibi çeşitli özellikler aranmaktadır. OWL da yine amaca yönelik hizmet sunan bir dil olarak karşımıza çıkmaktadır.

OWL Nedir? Açılımı Web Ontology Language olan OWL, Türkçeye Web Ontoloji Dili olarak çevrilebilir. Ontolojilerin çeşitlerinin ve tanımlarının ortaya konulması amacıyla kullanılan bir dildir. XML tabanlı çalışmaktadır. Semantic Web projesi için de OWL kullanılmaktadır. En temelde anlamsal ağ bilgisinin verimli bir şekilde işlenebilmesi ve anlaşılabilmesi üzerine genel bir yol sağlayıcı olması amaçlanarak tasarlanmış bir dildir. Bu nedenle spesifik bir amaca hizmet etmektedir. Bu özelliği ile de ontoloji alanında çalışma yürüten kişilerin hayatını kolaylaştıran bir dil olma özelliği bulunmaktadır. Tüm dünya genelinde kullanımı son derece yaygındır.

OWL Lite, OWL DL ve OWL Full şeklinde üç adet alt dile sahip bir dildir. Bu alt diller, belirli kullanıcıların yararına olacak şekilde tasarlanmıştır ve bu şekilde hizmet göstermektedir. Bu da OWL kullanımını çeşitlendirmekte ve zaten amaca yönelik bir dili daha da ayrıntılı ve özelleştirilecek şekilde bölümlere ayırmaktadır. Bu özellik de özellikle günümüz çağında aranan bir özelliktir.

Bazı kişiler tarafından bu dilin kısaltmasının WOL olması gerektiği söylenmektedir. Çünkü baş harflerin yan yana gelişi bu şekilde olmaktadır. Fakat owl, İngilizcede baykuş anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Winnie the Pooh isimli çizgi filmdeki Owl karakterine de bir gönderme yapılmaktadır. Son olarak da anlamlı bir kelime olmasının yanı sıra aynı zamanda söylenişi kolay, logo tasarımı olarak da daha estetik bir isim olduğu için OWL olmasına karar verilmiştir. Bu isim aynı zamanda William A. Martin’in 1970 yıllarında çıkan One World Language projesini de onurlandırmaktadır.