IMAP Nedir?

Günümüzde oldukça sık kullanılan e-posta, yıllar içerisindeki gelişimini tamamlayarak bu noktaya gelebilmiştir. Şu anda e-posta alıp göndermek ve bunu bütün cihazlardan yapabilmek son derece basit ve kolay bir işlemdir. Fakat bu bilgisayar sistemlerinin ilk kullanılmaya başlandığı yıllarda bu şekilde değildi. Özellikle senkronizasyon alanında ciddi sıkıntılar yaşanıyordu ve bu da iletişim problemlerine yol açıyordu. Aynı zamanda bir başka teknik problemde güvenlik sorunlarıydı. Sunucudan kullanıcıya gönderilen e-postanın güvenli bir şekilde teslim edilmesi de ciddiye alınması gereken, önemli bir konudur. İşte bu gibi problemlerin çözümü adına geliştirilen yöntemlerden biri de IMAP ismiyle karşımıza çıkmaktadır.

IMAP Nedir?

IMAP Nedir?

Tanımı

En yalın tabiriyle IMAP, size gelen e-postaların başarılı bir şekilde indirilmesine ve bu indirme işleminin tüm cihazlarda aynı anda yapılmasına yarayan sistemdir. Teknoloji altyapısı olarak bir iletişim kaynağı ya da protokol olarak kabul edebilirsiniz. Bu iletişim yöntemi sayesinde birkaç farklı kolaylık ve fayda sağlanmıştır. Bunlardan ilki, örneğin akıllı telefonunuzda e-posta uygulamalarından biri yüklüyse, o an internete bağlı olmasanız bile daha önceden aldığınız bir e-postayı rahatlıkla görüntüleyebilirsiniz. Bu işlem geçmiş yıllarda bir problemdi ve IMAP ile çözüme kavuştu. İkinci en büyük özelliği ise senkronizasyondur. Standart düzende bir e-posta, sizin çevrimiçi hesabınıza değil, cihazın kendisine gelmektedir. Siz daha öncesinde e-posta ayarlarınızı cihaz üzerinde yaptığınız için o cihazda e-postayı görüntüleyebilmektesiniz. Bu da haliyle başka cihazlarda anında görüntülemeyi engelleyen bir durumdu ve yine IMAP teknolojisi ile çözüldü. Bilindiği üzere günümüzde bir e-posta geldiği zaman bütün cihazlara aynı saniyede düşmektedir ve her cihazdan ayrı ayrı rahatlıkla görüntülenebilmektedir. Bu da haliyle kullanıcı açısından oldukça kıymetli bir durumdur.

Kullanımı

Günümüzde IMAP kullanmak için ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur. Eğer e-posta iletişimi hakkında teknik bilgi sahibi değilseniz yalnızca çok kullanılan e-posta sağlayıcılarından birine üye olmanız yeterli olacaktır. Örnek olarak Gmail veya Outlook verilebilir. Günümüzde birçok e-posta sağlayıcısı bu teknolojiye çoktan geçmiş durumdadır ve kullanım açısından oldukça rahattır. Bu nedenle siz farkında olmasanız bile esasında IMAP teknolojisini sıklıkla kullanmaktasınız.