HTTPS Nedir?

Hangi web sitesine girecek olursanız olun, web sitesinin alan isminin başına eklenen bu kısaltma, “Hyper Text Transfer Protocol Secure” kelimelerinin baş harflerini temsil etmektedir. Web siteleri ile kullanıcı arasındaki bağlantının kurulmasına etkin rol oynayan bir kurallar ve komutlar bütünüdür. Günümüzde web site adreslerinin en başına bu ibare, web tarayıcılar tarafından otomatik bir şekilde eklenmektedir. Bu sayede zahmetsiz bir şekilde protokolü kullanabilmektesiniz. Bu noktada eklenen protokol kısaltmasının http mi yoksa https mi olacağı, web site sunucusunun sertifika sahibi olup olmadığına göre değişkenlik gösterir. Bu konuyu yazının ilerleyen kısımlarında daha detaylı bir şekilde anlatmaya çalışacağız.

Https Nedir?

HTTP ile HTTPS Arasındaki Fark

Birbirine çok yakın gözüken bu iki kavram arasındaki fark, birinin sertifikalandırılmış bir güvenliğe sahip olmasındandır. Sonundaki “s” harfi, secure (güvenlik) kelimesinin kısaltılmışıdır. Bu güvenlik sertifikasını edinmek çok zor bir işlem değildir ve büyük veya küçük fark etmeksizin her boyuttaki web sitesi için alınabilir bir sertifikadır. Edinilen bu sertifikanın ismi SSL’dir. Açılımı ise Secure Socket Layer şeklindedir. Online alışveriş siteleri başta olmak üzere bazı internet siteleri için bu sertifikanın alınması zorunludur. Sertifikanın alınması, direkt olarak web sitenizin “güvenilir” kabul edilmesini sağlar. Bu da hem prestij hem de ileri vadede web sitenizin tıklanma oranı açısından faydalıdır. Ayıca bu güvenlik sertifikasına sahip olmanız, arama sonuçlarındaki sıralamanıza da olumlu etki etmektedir.

Neden Önemlidir?

Bilindiği üzere günümüzde internet kullanımı son derece yüksek hacimlere ulaşmıştır. Buna bağlı olarak da elbette çeşitli dolandırıcılık ve korsan eylemler meydana gelmektedir. Özel bilgileriniz de dâhil olmak üzere bir web sitesi üzerinde sahip olduğunuz bilgilerin tamamına, web sitesi ile aranızdaki bağlantıyı sırtlayan http üzerinden ulaşılabilir. Elbette bu kolay bir işlem değildir fakat yine de sıklıkla karşılaşılmaktadır. İşte https bu durumun önüne geçmek için de son derece ideal ve kesin bir yöntemdir. Güvenlik sertifikası sayesinde bağlantı şifrelenir ve üçüncü şahısların araya girmesi engellenir. Bu da ilgi ve veri güvenliği için oldukça kritik bir öneme sahiptir.