Gzip Nedir?

Son kullanıcı için bilgisayar ve teknoloji terimleri sınırlı olsa da web master’lar için durum böyle değildir. Bir web sitesi sahibi olduğunuzda hayatınıza birçok farklı terim girmektedir. Bunlardan biri de Gzip olarak karşımıza çıkar.

Bir kullanıcı web sitenize giriş yaptığında ve site içerisinde gezindiğinde, kullanıcının istediği kısımları görüntüleyebilmek için sunucunuza bir istek gönderilir ve sunucunuzdan dosya alınır. Bu sayede kullanıcı verimli bir şekilde sayfayı görüntüleyebilir. Bu noktada devreye hız faktörü girmektedir. Dosyalar ne kadar hızlı aktarılırsa sayfa da o kadar hızlı görüntülenmektedir. Dosyaların boyutu ne kadar ufak olursa da dosyalar o kadar hızlı aktarılmaktadır. Bu sebeple dosyalarınızın küçük boyutlarda olması, web sitenizin hızına direkt etki eden faktörlerden biridir.

Gzip Nedir?

Gzip Nedir?

Genel Tanım

Dosya boyutlarını etkili bir şekilde küçültmeye yarayan Gzip, yaygın olarak kullanılan sıkıştırma araçlarından biridir. Son derece etkili bir teknolojiye sahiptir ve dosyaları %70’e kadar sıkıştırabilir. Bu da önemli ölçüde bir hız artışı anlamına gelmektedir. Lakin bunun karşılığında CPU kullanımını arttırır. Bu nedenle Gzip ile sıkıştırma yapmadan önce CPU kullanımınızın kararlı ve yeterli olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde, CPU gücünün yetmemesi gibi bir durumda, siteniz için olumlu bir karar olmayacaktır.

Web sitelerinde bu kadar verimli olmasının temel sebebi sıkıştırma tekniğidir. Dosya içerisindeki benzer dizeler Gzip tarafından bulunur ve geçici olarak değiştirilir ve birleştirilir. Bu sayede toplam dosya boyutu küçültülmüş olur. HTML ve CSS dosyalarında da tekrarlanan dizeler ve boşluklar oldukça fazla olduğundan, bu kodlarda sıkıştırma işlemi büyük ölçüde faydalıdır ve gözle görülür bir hızlanma sağlar.

Nasıl Yapılır?

Bu dosya sıkıştırma işlemini gerçekleştirebilmeniz için öncelikle “.htaccess” dosyanıza ve cPanel’e erişiminizin olması gerekmektedir. Web siteniz için “mod_gzip” ya da “mod_deflate” komutlarını kullanarak Gzip etkinleştirmesini yapabilirsiniz. İki yöntem de etkilidir fakat genellikle “mod_deflate” daha tutarlı bir dönüştürme sağladığı için önerilir.

WordPress kullanıcıları için etkinleştirme işlemi ise “Gzip Ninja Speed Compression” isimli eklenti aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Bu eklenti ismini bir örnek teşkil etmesi amacıyla verdik fakat aynı işlevi gören birçok farklı eklentiden birini rahatlıkla tercih edebilirsiniz.