Fedora Nedir?

Günümüzde en yaygın kullanıma sahip işletim sistemi tabanlarından biri Linux’tur. Özellikle profesyonel kişiler tarafından yaygın olarak tercih edilir. Bilişim alanında uğraş veren, kodlama ile ilgilenen kişiler için hareket alanı son derece geniş bir sistem olması ile bilinmektedir. Bu nedenle oldukça enteresan Linux sistemleri zaman zaman ortaya çıkmaktadır. Bunlardan ilk ticari amaçlı kullanım için olanı Red Hat Linux olarak karşımıza çıkmaktadır. Red Hat firması tarafından ortaya çıkarılan bu işletim sistemi 2004 yılına kadar birçok farklı başarıya imza atmış ve milyonlarca kişiye ulaşmayı başarabilmiştir. 2004 yılından itibaren Red Hat firması işletim sistemi desteğini resmi olarak kesmiştir ve bununla birlikte Red Hat Linux da güncelleme almayı kesmiştir. Fakat bu işletim sisteminin yoğun ilgi görmesi nedeniyle devam niteliğinde bir Linux dağıtımı daha ortaya çıkmıştır. Tahmin edilebileceği üzere bu işletim sisteminin ismi Fedora’dır.

Fedora, bağımsız olarak geliştirilen bir proje olarak hayatına devam etmektedir. Red Hat firmasıyla remi olarak herhangi bir bağımlılığı olmasa da firma tarafından desteklenmektedir. Özgür bir platformdur ve bu şekilde geliştirilmektedir. Linux için oldukça ideal bir işletim sistemidir ve özgür olması da yine Linux konseptine son derece uygundur. Linux için en meşhur masaüstlerinden biri olan GNOME da yine Fedora ile birlikte gelmektedir.

Fedora Nedir?

Fedora Nedir?

Kolay kullanım ve özgür bir hareket alanı olması gibi artıları nedeniyle günümüzde yaygın olarak tercih edilmektedir. Programcılar, kodlama uzmanları, bilgisayar mühendisleri, bilişim ile ilgilenen birçok kişi için oldukça konforlu bir şekilde işlem gerçekleştirilebilecek bir yazılımdır.

Fedora nedir? İngilizcede fötr şapka anlamına gelmektedir. Fedora’nın ortaya çıkmasında en kilit rollerden birini oynayan Red Hat (Kırmızı Şapka) firmasının logosundaki kırmızı şapkaya bir atıfta bulunulması amacı ile bu isim seçilmiştir. Önceki isimleri ise Fedora Core ve Fedora Extras şeklindedir.

Fedora işletim sisteminin bilinen birçok farklı sürümü bulunmaktadır. Bu sürümler 6 Kasım 2003 tarihinden itibaren 6 ayda bir olacak şekilde güncellenmektedir. Günümüzde güncelleme sıklığı değişkenlik gösterse de hâlâ Fedora kullanımı son derece yaygındır. Yazılım geliştiriciler ve topluluk üyeleri için özel çözümler üretmekte olan ücretsiz, açık kaynak kodlu ve yenilikçi bir platform olarak kendini nitelendirmektedir.