CMS Nedir?

Herkesin günlük yaşam içerisinde ziyaret ettiği web sayfaları, esasında onlarca, yüzlerce kod satırından ibarettir. Yazılan bu kodlar, web tarayıcı aracılığı ile son kullanıcıya görsel olarak ulaştırılır ve görüntüleme sağlanır. Web sayfasının içeriğinde herhangi bir değişiklik yapmak için de bu kod yığının içerisine girmek ve buralarda değişiklikler yapmak gerekiyor. Bu da elbette beraberinde birçok farklı problemi getirmektedir. Öncelikle kod katmanları son derece karışık olabiliyor. Bu nedenle kod düzenleyen kişinin(web master) hata yapma olasılığı yüksektir. Bir yerde değişiklik yaparken başka bir yerde bozulmaya sebep olmak gibi sorunlar da sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada karşımıza CMS çıkmaktadır. Açılımı “Content Management System” olan bu kavramın Türkçesi “İçerik Yönetim Sistemi”dir.CMS Nedir?Sade ve Pratik Kullanım

Yukarıda bahsettiğimiz problemlerin yarattığı bunalma nedeniyle ortaya içerik yönetim sistemleri çıkmıştır. Bu sistemler, yani CMS; web site içeriğinin basit bir şekilde değiştirilebilmesine imkân tanıyor. Site içerisinde değişiklik yapılmak istendiğinde eski usuldeki gibi satır satır kodların içerisinde kaybolmak yerine CMS üzerinden etkili bir şekilde değişiklik gerçekleştirebiliyorsunuz. İçerik yönetim sistemi, bu değişiklikleri görsel bir şekilde yapmanızı sağlamaktadır. Kod dizilimindeki değişiklikler de yine sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Bu sayede kod bilginiz olmasa bile kendi başınıza web site içeriğinde istediğiniz değişikliği yapabilirsiniz. Hazır bir paket şeklinde kod dizilimleri CMS içerisinde bulunmaktadır. Daha net anlaşılması için en yaygın kullanılan içerik yönetim sistemlerinden örnek verecek olursak; WordPress, Joomla ve OpenCart olarak sıralayabiliriz.

Faydaları Nelerdir?

  • Zamandan tasarruf etmenizi sağlar ve işlerin çok daha pratik bir şekilde hallolmasına yardımcı olur.
  • Güvenlik açısından değerli bir sistemdir. Çünkü her değişiklikte bütün web site kodlarına erişip bu kalabalık içerisinde değişiklikler yapmaya gerek kalmaz.
  • Daha sistemli ve net bir şekilde yapılan değişikliklerin kontrol edilmesini ve gözlemlenebilmesini sağlar.
  • Görsel yanı kuvvetli sistemlerdir ve bu sayede kullanım rahatlığı açısından üstün seviyededir.
  • Tek bir ana merkez kabul edebileceğiniz içerik yönetim sistemi sağlayıcınız olacağından, web site kodlarının kusursuza yakın olma ihtimali yüksektir. Yine WordPress üzerinden örnek verecek olursak, olası bir kodlama hatasında WordPress bu hatayı bulup telafi eder ve tüm kullanıcılar için bu hata artık ortadan kalkmış olur. Dünya genelinde birçok kullanıcısı olan bu gibi bir şirketten hizmet almak daha kusursuz bir web sitesi için avantaj sağlar.