Bash Nedir?

Bu yazımızda size Bash nedir bundan bahsedeceğiz. Bilişim teknolojilerinin gelişimi, çeşitliliğin hâkim olduğu bir kulvarda gelişim göstermiştir. Özellikle işletim sistemlerinde verimlilik açısından arayış ve beklenti yüksek olduğundan bu alanda çeşitlilik de son derece fazladır. Bireysel kullanıcı için işletim sistemi dendiğinde Windows ve Mac akla gelse de bilgisayar ve yazılım ile haşır neşir olan herkes için Linux ve Unix tabanlı sistemler son derece önemlidir. Bu iki sistem de kodlamadan ve yazılımdan anlayan kişiler için hareket alanı geniş, son derece pratik ve faydalı sistemlerdir. İşletim sistemi dendiğinde de temel olarak ele alabileceğimiz 3 farklı kavram bulunmaktadır. Bu kavramlar çekirdek, kabuk ve komutlar şeklindedir. Bu kavramlardan çekirdek ve kabuk kavramlarıyla Kernel ve Shell olarak da karşılaşabilirsiniz.

Bash Nedir

Son derece önemli bir kavram olan kabuk (Shell), ilgili komutların incelenerek çekirdeğe ulaştırılması için gereklidir ve bu işlevi yerine getirir. Bu işlevi yerine getiren birden fazla kabuk programı bulunmaktadır. Bu kabuk programlarından dilediğinizi kullanabileceğiniz gibi, çoğunlukla da döneme göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle mevcut zamanın teknolojileri, kullanılan kabuk programlarını etkilemektedir. İlk olarak Steve Bourne tarafından ortaya çıkarılan Sh (Bourne Shell) kabuğu bilinmektedir. Bu kabuk orijinal Unix kabuğudur. Bash dediğimiz kabuk programı ise Free Software Foundation (Özgür Yazılım Vakfı) tarafından geliştirilmiştir. Bu vakıf kâr amacı gütmeyen ve kullanıcılar tarafından gönüllü bir şekilde geliştirilmeye açık olan yazılımlar ortaya çıkarmaktadır. Bu nedenle Linux ve Unix ruhuna ve dinamiklerine son derece uygun işler ortaya koymaktadır. Bash kabuğunun tam ismi de Bourne Again Shell’dir ve Steve Bourne’a bir atıfta bulunulmaktadır.

Kabuk programlama bir aracı görevi gördüğü için son derece önemlidir. İletişimin kusursuz veya kusursuza yakın olmasını sağlamada etkin rol oynar. Üzerinde çalışılan işletim sisteminin komutlarını toplu bir halde kontrol etmenize yardımcı olur. Kabuk programlama ile yazacağınız programlar, işletim sistemi işlevleri ile direkt olarak ilgili olduğundan faydası büyüktür. Aynı zamanda script dosyaları, temel kontroller ve komut yığınları da kabuk program içerisinde bir arada bulunmaktadır. Bu da kontrolü kolaylaştırır. Türünün başarılı örneklerinden olan Bash de son derece pratik ve güvenli kullanımı ile ön plana çıkmayı başarabilmiştir.